Foto ANP

1 september 1986

Paul Stolk Video VOF wordt opgericht door Paul & Hinke Stolk. Paul heeft dan al naam gemaakt als fotograaf en is nog steeds werkzaam bij het ANP. In 1980 wint hij de Zilveren Camera voor zijn foto “Gekwetst Gezag”; een portret van een agent die gewond is geraakt tijdens de rellen rond de kroning van Beatrix.

‘Het was 30 april, de inhuldiging van prinses Beatrix tot Koningin. Zo rustig en overzichtelijk als het in de Nieuwe Kerk was, zo onrustig en onoverzichtelijk was het buiten. In de buurt van de Blauwbrug werd gevochten. Bereden politie en ME probeerden met charges de demonstranten uit elkaar te jagen en de boel te sussen. Ik kon niet echt dichtbij komen en ineens komt die politieman te paard mij tegemoet rijden. Helemaal dizzy en gewond verliet hij het slagveld. Later bleek het een inspecteur van politie te zijn. Wel verrassend dat ik van hem De Zilveren Camera kreeg uitgereikt.’ (bron PhotoQ)

En in 1985 wordt hij uitgeroepen tot de allereerste Fotojournalist van het Jaar.1988

1988 Paul Stolk ontvangt wederom de Zilveren Camera, nu voor zijn meest beroemde foto: die van Ferdi E, de ontvoerder van Heijn.

‘Ik probeerde al lang iets bijzonders te maken in de ontvoeringszaak van G.J. Heijn. Samen met een fotoredacteur bekeek ik alle foto’s van die zaak. Ineens zagen we verschil in het plaveisel van de weg waar Ferdi E. en G.J. Heijn van auto waren gewisseld. Wij speurden naar zo’n plek. Die vonden we in een van de betere wijken in Bloemendaal. Even later hoor ik van een tipgever over de reconstructie en ben ik in mijn deftige pak die wijk ingegaan. Ik belde ergens aan en vroeg of ik de volgende dag vanuit dat huis mocht fotograferen. Dat was goed. De mensen die daar woonden, hebben me die ochtend zelfs door de politieafzetting geholpen. Later loop ik daar achter in de tuin en hoor letterlijk wat de politie zegt. En zo kon ik op mijn gemak de reconstructie fotograferen. Het bestuur van De Zilveren Camera mocht de winnende foto jammer genoeg niet publiceren in verband met een nog lopende rechtszaak.’ (bron PhotoQ)


Foto ANP1988

Start Nederland 3, nu NPO3

1989

Start StadsTV Rotterdam, het huidige RTV Rijnmond.

1989

Start RTL Veronique, nu RTL4


Als Rotterdamse (e.o.) nieuwsjager wordt er steeds meer materiaal afgeleverd door Paul Stolk Video VOF aan de verschillende omroepen, want al die nieuwe zenders hebben content nodig. Omdat Paul nog steeds in dienst is van het ANP wordt er al snel ook met freelancers gewerkt.

1991

Documentaire voor de EO over plastisch chirurgen die in hun vrije tijd (vakantie) hersteloperaties uitvoeren in Uganda.


1992

Een rustige Jaarwisseling. Documentaire voor NOS. 2,4 miljoen kijkers, waardering 8,1


Bekijk de documentaire >>

1993

Iemand moet het toch doen. Documentaire voor de NOS over het Rampen Identificatie team naar aanleiding van de Bijlmerramp in 1992. 

.

1995

Een zware bevalling. Documentaire over de geboorte van een olifantje in Diergaarde Blijdorp, voor de NOS

bekijk de aankondiging in 'Vriendennieuws' (blz 19) >>

1995

Start SBS.

1996

Start TV West

1996

Paul neemt afscheid van ANP en richt zich volledig op Paul Stolk Video VOF1997

Paul Stolk Video VOF wordt Stolk Video en neemt haar intrek aan de Vlaardingweg 25. Het is de start van de regioredactie voor RTL 5 in het Land. We maken volledig afgemonteerde verhalen met twee verslaggevers en een bureauredacteur.

1997

We volgen voor RTL de Roparun die start in Rotterdam en eindigt in Parijs. Met de estafettetocht wordt geld opgehaald voor mensen met kanker.

1998

We verhuizen opnieuw, nu 3 huisnummers. Van Vlaardingweg 25 naar 17-19: een grotere kantoorunit.

6 mei 1998

Onze allereerste SNG, de mooie paarse Vito, gaat voor de eerste keer live bij de Tweede Kamer Verkiezingen voor RTL Nieuws.

1999

Alle zeilen bij voor het Millennium! We gaan op volle kracht de nieuwe eeuw in en berichten uit alle hoeken van Nederland, maar de wereld blijkt gewoon door te draaien.

2000

Het EK wordt gespeeld in Nederland. We maken een speciale oranje showreel. En draaien achter de schermen van het EK mee met de Rotterdamse politie, voor een documentaire voor Zembla.zomer 2000

We werken mee aan de 5 in het Land Boottour. Afleveringen vanaf locatie over vakantievierend Nederland en de folklore.

2001

Film “Het Oceanium, een reis door de wereldzeeen” komt uit op DVD. Hierin is de bouw van het Oceanium van Diergaarde Blijdorp van begin tot opening gevolgd. De DVD wordt verkocht in de winkel van Blijdorp.2002

Serie “De Plas” voor 5 in het Land met verhalen over de eilandjes rondom de Bergse Plas in Rotterdam en hun bewoners.

2003

Start Editie NL. Onze regioredactie met bureauredacteur en verslaggevers gaat voor Editie aan de slag. We maken tape-on-desks; kant en klare verhalen die zo de uitzending in kunnen. Editie kent een tijd lang een vroege en een late uitzending.2003

Het gebouw De Brug van Unilever wordt millimeter voor millimeter op zijn plaats gezet. Als vaste leverancier van Unilever draaien wij de verplaatsing.

2005

Start 4 in het Land, wat in de plaats komt van de late uitzending van Editie NL. Het is het oude 5 in het Land, maar dan op RTL4. Ook voor dit programma maken we kant-en-klare reportages, tot de laatste uitzending in 2008

2005

Trainingsvideo voor Gall & Gall, wat te doen bij diefstal, overval en onwel wording.

2006

Oplevering “werken in ketens”, een film voor de politie Rotterdam-Rijnmond over ketenwerken. Met medewerking van John Buijsman als (hilarische) politieman.2008

Start van het Overschie Weekjournaal. Tot aan het verdwijnen van de deelgemeente Overschie maken we wekelijks een journaal van het lokale nieuws, dat vertoond wordt op narrowcastingschermen in de deelgemeente, en online op diverse websites.

2008

Voltooiing van de dvd over de bouw van de nieuwe Rotterdamse attractie Railz Miniworld.

2009

Niels en Danielle Stolk-Kool nemen het roer over van Paul en Hinke Stolk. Wegens de slechte gezondheid van Paul treden zij vervroegd terug. Het pensioen wordt groots gevierd met een suspriseparty in Hotel van der Valk Nieuwerkerk.

lees het artikel op Rijnmond.nl >>

2010

Cameraman Rachid el Mourif wint de Stan Storimans Prijs voor zijn aangrijpende reportage uit het aardbevingsgebied in Haiti, gemaakt samen met verslaggever Siebe Sietsma voor Netwerk.

lees het artikel op Volkskrant.nl >>2010

In opdracht van het Erasmus MC maken we een voorlichtingsfilm over niertransplantaties, waar zowel de patient als de gever informatie krijgen over de op handen zijnde operatie.

29 mei 2013

De eerste paal van ons nieuwe pand aan de Schuttevaerweg wordt geslagen, in het bijzijn van Paul en Hinke Stolk.2015

2015 We gaan aan de slag voor Southfields en beginnen direct groot met de Tour de France, waar we voor Tour du Jour met cameraman en SNG vier weken dagelijkse televisie maken.

bekijk de afleveringen >>

2016

We monteren om de week de “Van der Vlog”, de vlog van het Van der Valk Concern.2016

Shownieuws en Hart van Nederland worden op dagelijkse basis toegevoegd aan onze ENG-activiteiten.

1 september 2016

Stolk AV bestaat 30 jaar!